Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2023 08:38 - Какво предлага Коалиция Левицата! за земеделието
Автор: levicata Категория: Политика   
Прочетен: 672 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2023 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Левицата предлага решение на голям брой проблеми в областта на земеделието, които спешно трябва да бъдат решени.

image

Контрол върху вносните храни

Контрол върху качеството на внасяните храни и суровини за преработвателната промишленост. В България продават залежали или дълбоко замразени суровини от други държави, с изтичащ срок на годност.

Резултатът е масова консумация на храни, в които те са основен компонент, свързаното с нея повишаване нивата на здравния риск на потребителите и пикови стойности на определени заболявания сред населението.

Употребата на прах от насекоми в храните

Особена тревога будят някои действия на ЕК, която препоръчва на хранителните индустрии на страните-членки употребата на прах от насекоми. Научно е доказано, че основната му съставка – хитинът, като вид полизахарид, не е пригоден за храна на млекопитаещи, изключително канцерогенен е и влагането му в храните може да доведе до нови и неочаквани заболявания.

Борба със спекулата

Необходим е засилен контрол върху вихрещата се спекула от отговарящите за това държавни органи.

Подпомагане на българското производство

Жизнено необходимо е прилагането на финансови инструменти за подпомагане на българските производитиели на храни и облекчаване достъпа им до българския пазар.

Например, чрез късите вериги за доставки продукцията на малките и средни стопанства, местните фермери и производителите на традиционни храни биха имали по-лесен достъп до пазарите (особено кооперативните), които в момента са превзети със стоки, закупувани от големите стокови борси с неясен произход и съмнително качество.

ЛЕВИЦАТА!“ ще настоява и за по-голям пазарен дял на продукцията от български земеделски производители в хипермаркетите на големите търговски вериги, по примера на Румъния.

Обвързване на националните доплащания с произведената продукция

Необходимо е обвързване на националните доплащания с количеството произведена продукция в едно стопанство. От една страна, това би имало положителен ефект в секторите, ориентирани към експорт, тъй като основният мотив – реализация на високи печалби, ще се обезсили от справедливото финансово подпомагане в края на веригата.

Тази мярка ще доведе и до по-ефективно използване на субсиидиите, повишаване на българския дял плодове и зеленчуци, което би помогнали и за намаляване на крайните цени в магазините.

Опазване на земеделската и горска продукция

Обновяване и актуализиране на системата за защита на цялата територия на страната от съоръженията за защита от градушки.

Стратегия за опазване на производството на розово масло

Стратегическият подотрасъл на розоварството е в колапс - необходимо е незабавно и приоритетно изработване на ефективна стратегия, която да го извади от състояние на кома, тъй като опасността България да загуби емблематичното си производство на розово масло е огромна.

Реформи в поземлените отношения

В поземлените отношения предлагаме пълна забрана за преотстъпване правото на ползване на пасища от Общинския поземлен фонд (ОПФ) и Държавния поземлен фонд (ДПФ) за производствени дейности.

В последните години това уродливо явление се наблюдава в редица български общини, които предадоха десетки хиляди декари постоянно затревени площи за изграждане на фотоволтаични централи, при това за срокове от 20, 30, че и повече години.

Поради огромния брой злоупотреби, изразяващи се във фалшифициране от страна на наемателите на подписи на наемодатели в договорите за наем, да се изисква от първите при регистрация на правните основания за обработка на земите, да представят в общинските служби по земеделие оригинали на договорите, а не както е сега – копия, при които графологичната експертиза е невъзможна.

Със законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те могат да бъдат задължени да представят оригинали на договорите си за наем.

Финансиране на земеделските производители:

Преразпределение на средствата за безвъзмездно финансово подпомагане и насочване на по-голямата част от тях към по-трудоемките и енергоемки сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство.

Отпадане на т.нар. референтна година в животновъдството, представляваща лишена от логика база при определяне на условията и финансирането на сектора.

Спас Панчев, председател на БЗНС “Ал. Стамболийски”

Публикация в 24chasa.bg от 28.03.2023

Текстът е представен с редакция и съкращения. Оригиналният текст може да прочетете на адрес:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14100093




Гласувай:
0



1. avrilbo - Да
29.03.2023 16:52
Но всичко това което предлага Коалиция Левицата ще се осъществи едиствено с средствата на ДЖЕНДЪР идеология В противен случай е малко вероятно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: levicata
Категория: Политика
Прочетен: 34135
Постинги: 16
Коментари: 6
Гласове: 6
Архив