Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2023 20:35 - Левицата! е проект за консолидация в ляво
Автор: levicata Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
1



Вече три социологически агенции вкарват “Левицата!” в 49-то НС. Създаването на тази формация бе обявено през февруари, но очевидно тя набира скорост. Нейната цел е консолидирането на лявото, но председателката на БСП Корнелия Нинова отказа да разговаря с представители на “Левицата!”. Целта ѝ е да даде шанс на лявомислещите българи да получат парламентарно представителство. Как ще си съжителстват двете левици? Разговаряме с един от идеолозите на “Левицата!” г-н Валери Жаблянов.

Във ваши изявления, господин Жаблянов, вие твърдите, че “Левицата!” е оригиналът, Корнелия Нинова пък казва, че БСП е оригинала, а “Левицата!” е създадена да точи гласове от БСП и че копията винаги са по-несполучливи от оригинала...

Отговорът има два аспекта – единият шеговит, другият-сериозен. Ще започна с шеговития. Ако тази партия, която възглавява Нинова беше оригинал, нейната цена щеше да се качва. Защото всички оригинали с времето си качват цената.

А БСП през последните години загуби огромно обществено доверие, пропиля предимствата, които имаше пред другите партии, добрата организационна структура, работещи в определен момент младежки структури, вътрешна мобилизация, партиен опит.

Всичко това бе пропиляно в името на неясно какви цели, които първоначално бяха заявени като „реформата Нинова“, която доведе до кадрово обезкръвяването на партията, до идейна безпътица, до организационна разруха, до последователна загуба на поредица от избори и превръщането на партията в пета политическа сила.

Последните местни избори показаха, че има цели области и общини в страната, където БСП не съществува като фактор в местното самоуправление. Което за една партия с национални претенции е пагубно.

Що се отнася до “Левицата!”, тя бе създадена бързо като отговор на кризата в левицата. Многократно казахме в кампанията, че голяма част от лявомислещите българи не са представени в българския парламент.

Партийната система силно се дебалансира в полза на десницата. От 240 мандата в последното НС само 24 бяха за БСП. Да се твърди, че с тези мандати и с такова политическо присъствие може да бъдеш коректив в някакво управление е смехотворно. Това не е възможно да се случи.

Елементарната политическа логика е против такъв тип заключения. Така че идеята на Нинова, че тя представлява оригинала на някаква идея, е лишена от всякакво основание - от електорално, от идеологическо.

БСП не е наследник на социалистическата идея. Нинова е председател на партията от 2016 година, аз не си спомням да е произнесла думата „социализъм“. Не може това да е оригиналът. Не може да бъде бъдеш балансьор в дясно правителство.

Има ли обаче дясно в България? Онзи ден мастит социолог каза, че дясното толкова е умряло, че Иван Костов се е заел с леви проекти?

Българското дясно е особено дясно, особено това, което се появи след 1990 година. В него имаше най-различни течения, едното бе силно антитоталитарно и демократично, което се загуби.

Надделя прагматичното дясно в годините на грабежа, известни като години на приватизация, реституция и т.н. Върху това дясно стъпи и партията на Иван Костов – приватизацията от втората половина на 90-те години, и до ден днешен върху това се крепи. Новият свеж и млад политик Атанас Атанасов го виждаме какво представлява, пакетиран с някаква промяна. Така че някакво такова дясно от 90-те години и днес го има.

Що се отнася до дясното от гледна точка на някакви класически традиционни ценности , то в България не може да възникне. Защото през цялото време то се легитимира не с идеята да съгради продуктивни обществено-икономически отношения, а върху идеите на антикомунизъм, на разрушението и отрицанието на политическия противник.

Три социологически агенции вече ви вкарват в парламента. Откъде според вас събирате тези гласове – само от разочарованите симпатизанти на БСП ли?

Не смятам, че е само от БСП, въпреки че много социалисти гледат с надежда на “Левицата!”. Една голяма част от партията разбраха, че Нинова е далеч от социалистическите традиции и от левицата въобще. Става дума за една доста умело поднесена имитация на левицата, която все още продължава да заблуждава голяма част от последователите на тази партия.

А що се отнася до потенциала на “Левицата!” смятам, че той е доста по-голям от тези проценти, които дават в момента социолозите. Гледам с надежда на това начинание, защото в платната на кораба на “Левицата!” духа вятър от Европа.

Защото това, което най-общо може да се каже е, че моделът на глобалния капитализъм, който го познаваме от 90-те години и от началото на новия век, влезе в криза. Доказателства колкото искате – като се започне от срива на банките.

Защото най-високо развитият капитализъм е основан върху едно хипертрофирано развитие на фондовите пазари и на финансовия капитал, който започна да диктува всичко и се основава на една гигантска световна спекула. На базата на тази спекула дойде инфлацията, рухването на реалните пари, съсипването на реалния сектор в Европа.

Китай не случайно стана фабриката на света. Западният свят се отказа от производството. Не може всяко едно производство да бъде изнесено в третия свят и екологичните щети да бъдат за сметка на произвеждащите страни, а бонусите за държавите-собственици.

Този модел влезе в криза и Китай и Русия отказаха да участват в него.

Две левици ще се съберете в 49-ия парламент, ако влезете вие. Какво по-различно има във вашата програма в сравнение с тази на БСП?

Ние се надяваме БСП да се придвижи в ляво, ако влезем. Защото те подтичкват ту след ПП, ту след ГЕРБ, ту след който им предложи. И накрая стигнаха дотам госпожа Нинова да предложи Вежди Рашидов за председател на 48-то Народно събрание.

Вярно, че трябваше да се намери решение в онзи момент, ама точно госпожа Нинова ли трябваше да направи предложението за господин Рашидов? Имаше партии в дясно, които го издигат и които го подкрепят. Не беше политически разумно Нинова да прави подобно предложение.

Така че БСП се превърна в една подтичкваща партия, която се усуква около пилона на властта и се надявам “Левицата!” да подейства оздравяващо на колегите от другата парламентарна група.

В България всичко е по две – имахме два синода, две ЦСКА, сега две левици...

Двете ЦСКА не са лоши, смятам, че се конкурират здравословно.

Много анализатори вече смятат, че „Продължаваме промяната“ е модерната европейска ляволиберална партия в България. Съгласни ли сте с това твърдение?

Тук освен да цитирам президента нищо друго не ми остава (че това е шарлатания, б.а.). Аз го възприех и като негова самокритика, защото той ги създаде.

Но това явление ПП не може да бъде квалифицирано като каквото и да било. Това е един пиар проект, който в един момент се явяваше и като представител на глобални икономически интереси в основни сектори, като енергетиката например.

Развяваха един меморандум с “Джемкорп”, който по същество означаваше намаляването на дела на държавното участие в енергетиката ни. По същество – приватизиране на българското електропроизводство.

А заклинанието, че с леви мерки ще постигнат десни резултати?

Чиста измама е, такова нещо не е измислено. Не знам каква е тази политикономия, която проповядват тези хора, тя е съставена от елементарни съждения, които пробутват на обществото.

Така че това не е никаква партия, а пиар проект, който е във вреда на България. Но успяха да заблудят в голяма степен младите хора.

Какво е отношението на бившите лидери на БСП Сергей Станишев, Георги Първанов и Михаил Миков към вашето начинание?

Смятам, че те гледат със симпатия на тези усилия. Това е абсурдна ситуация – от предишните трима председатели на партията преди Нинова двама са извън партията, третият е още вътре, но е дистанциран.

В цял свят такова чудо е невъзможно, хората се отнасят с уважение към бившите си лидери. Тази абсурдна ситуация доведе до сегашните резултати.

На какво ще заложите в оставащите дни до изборите?

Да се чуят нашите позиции по ключовите въпроси. Няма да кажа, че България е най-бедната държава. Тя е с населението с най-ниски доходи. Трябва да се прави разлика в това отношение.

Откъде да дойдат парите? Едно изследване на Икономическия институт на БАН за последните десет години доказа, че износът на капитали от България е по-голям, отколкото обема на чуждите инвестиции! Друго важно нещо е въпросът за мира и войната в Украйна.

И как ще се стигне до този мир?

Много хора се обявяват за мир, но чакат военната победа на Зеленски и на атлантическата коалиция, която стои зад него.

Такъв мир е невъзможен, защото заради това започна войната. Всички те подстрекаваха Зеленски и националистическия режим в Киев в нарушаване на основни права на украинските граждани, в забрана на употреба на руски език в публичните отношения и т.н.

Това беше една абсурдна вътрешнополитическа ситуация в Украйна, която не отговаряше на никакви стандарти на организации като Съвета на Европа. Всичко това ставаше пред очите на европейските лидери и те го признаваха – като се започне от госпожа Меркел и се свърши с господин Макрон всички признаха, че са водили двойнствена политика.

Лошото сега е, че Европа е сложена на топа на устата и плаща в момента със стандарта на живот на гражданите си и с огромна вътрешна политическа и социална нестабилност. Кой знае с какво още ще плати.

България е близо до войната и трябва да се противопоставим на всички идеи, които искат да ни превърнат във фронтова държава. Това не трябва да се случва, кандидати за фронтови държави има.

Добре, влизате в парламента, там има два блока – около ГЕРБ-СДС и около ПП-ДБ. На кого от тях бихте подкрепили правителство?

ГЕРБ и ПП не се изключват взаимно. Говоря като политик, а не какво са си направили един на друг персонално.

ПП са правно невежи. Да арестуват Борисов е голяма доза правно невежество, направо политическа глупост. Но от гледна точка на политиката на двете партии не намирам някаква съществена разлика.

И двете предлагат България да се развива за сметка на европейското финансиране, за сметка на външни кредити, на някакви спекулативни отрасли от сорта на ВЕИ сектора, където потъват едни огромни инвестиции, а ефекта за енергетиката е доста съмнителен.

И все пак – какво правителство бихте подкрепили? Анализатори твърдят, че без подкрепата на една малка партия кабинет трудно може да бъде съставен, от тези партии, с по 4-5 процента...

За мен най-вредното изкушение на ръководството на малките партии е да си въобразят, че могат да бъдат езичето на кантара, което ще създаде изпълнителната власт. Ако малка партия подкрепи кабинет, трябва да е наясно, че ще загуби изцяло собствения си облик. А пък нашата амбиция не е да подкрепим кабинет, а да се спаси левицата в България.

Оставам с впечатлението, че Мая Манолова е лицето на кампанията на “Левицата!”, все тя е по телевизиите...

Стремим се и другите да проявяваме активност, ние сме свободна коалиция, но по някой път си има и природни качества...То иначе нямаше и да се получи. Ако не се бяхме съобразили с особеностите на някои хора, никога нямаше да се съберем заедно.

В “Левицата!” има хора, близки до президента Радев – Мая Манолова, Цветеслава Гълъбова и вече се чуват гласове, че ще бъдете пропрезидентска формация...

Не мисля, че в България при сегашното ни конституционно устройство може да има пропрезидентска партия. Не е възможно да се създаде, опитът досега го показва. Спомнете си Либералния алианс на Желю Желев.

Пък и Конституцията не позволява президентът да бъде и партиен лидер. Неговата роля е на посредник между политическите субекти и това до голяма степен предопределя неуспеха на една такава партия.

Създава ли “Левицата!” вече свои структури по места, местните избори вече чукат на вратата?

“Левицата!” е проект, който започна с опит за консолидация в ляво, включително и с БСП. Участието ни в местните избори ще зависи до голяма степен от това, което ще става в социалистическата партия след изборите. Надяваме се на здравословен процес там.

Интервю на Тодор Токин, trud.bg, 29.03.2023. Тук е публикувано с променено заглавие и незначителни корекции във форматирането.

Оригиналният текст може да прочетете в сайта на Труд на адрес:

http://bit.ly/3lWakwT




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: levicata
Категория: Политика
Прочетен: 34274
Постинги: 16
Коментари: 6
Гласове: 6
Архив